Počeli Oracle Academy treninzi u TK

U organizaciji Oracle Academy, Pedagoškog zavoda TK i JU MS elektrotehnička škole u Tuzli, započeli su i prvi treninzi profesora i nastavnika informatike u ovladavanju programskim jezikom Java. Treninzi su podijeljeni u tri dijela

  1. Java Fundamentals
  2. Java Foundations
  3. Java Programming

Kurs je putem video linka otvorio Darko Jureković, direktor ORACLE Academy , koji je iskoristio priliku da se zahvali Selmi Krajinović, na čiju je inicijativu i započela ova saradnja 2016.godine. U treningu Java Fundamentals, učestvovalo je 25 profesora i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola kao i savjetnici iz Pedagoškog zavoda TK. Kurs je vodio  prof.dr.Emir Mešković, prvi certificirani ORACLE trener u BiH i profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli.

Kurs je organizovan u dva termina , prvi termin od 08.1.-13.1.2018 a drugi termin od 15.1.-20.1.2018.

U šest dana trajanja kursa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa :

  1. Alice 3, objetno-orijentiranim programskim jezikom sa integrisanim razvojnim okruženjem koji koristi sistem klikni i prevuci (drag and drop) i 3D scenu.
  2. Green Foot, interaktivno Java razvojno okruženje koji koristi 2D scenu
  3. Osnove Jave, kroz programsko razovjno okruženje Eclipse

Na kraju kursa  svi učesnici su uspješno savladali testove koje su bili sasatvnbi dio ovog treninga. Dodjela certifikata Java Fundamentals, je planirana 31.januara 2018. kada počinje i drugi dio treninga Java Foundations.

Komentari su zatvoreni.