SID 2021

 


Na inicijativu Europske komisije, već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg Interneta u cilju promosanja sigurnog i odgovornog korištenja Interneta i informacionih i komunikacionih tehnologija.

Svake godine bira se slogan, koji stavlja akcenat na određenu problematiku. Dan sigurnijeg Interneta 2021 u svijetu će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“ (“Together for a better internet”) dana 09. februar/veljača.

Ovaj Dan se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2011. godine na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti –EMMAUS u saradnji s Komitetom za obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta BiH (SID Komitet BiH) koji Vas ovim putem poziva da, u skladu s Vašim mogućnostima, date svoj doprinos obilježavanju ovog Dana, te na ovaj način podržite napore i aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

SID (Safer Internet Day) Komitet BiH je tijelo formirano 2011. godine s ciljem realizacije preventivnih i
promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovo tijelo je formirano od strane MFS-EMMAUS-a, a u suradnji sa međunarodnom organizacijom Insafe – europskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja Interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima. Komitetom predsjedava Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, a članovi su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, UNICEF BiH, Save the Children, One World Platform i Microsoft-a. Obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta je samo jedna u nizu aktivnosti koje ove organizacije zajednički i pojedinačno provode s ciljem upoznavanja djece i roditelja o rizicima koje Internet nosi, te kako se adekvatno
zaštititi od istih. 


Organizacija SID događaja

Na ovoj stranici možete pronaći materijale za organizovanje radionica na temu “Sigurnost djece na internetu”.
Više …


Prezentacije


Na ovom linku možete pronaći prezentacije i video materijale za roditelje i nastavnike.
Više …


Prijava na kviz


Na ovom linku učenici se mogu prijaviti na nagradni kviz sigurnost na internetu koji traje od 09:00 do 19:00 sati 5.februara 2019.
Više …

Komentari su zatvoreni.