Prijava na Hour of Code

Prijava na Čas kodiranja

Sat kodiranja jednosatni je uvod u računarstvo, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svako može naučiti osnove
Više …

Organizacija časa


Na ovom linku možete pronaći uputstvo kako da jednostavno organizujete Čas kodiranja. POstavljeno je i par primjera organizacije časa
Više …

Materijali i prezentacija


Na ovom linku možete pronaći materijale potrebne za promociju Časa kodiranja u vašoj školi, statističke podatke, postere i sl.
Više …

Šta je Čas kodiranja?

Sat kodiranja je jednosatni uvod u informatiku sa ciljem demistificiranja kodiranja, gdje će svi učesnici vidjeti da svako može biti programer.

Kada se održava Čas kodiranja?

Svako može održati Sat kodiranja u bilo koje vrijeme, ali je cilj kampanje da se desetine miliona učenika/studenata okušaju u kodiranju tokom perioda od 4. do 10.12.2017. godine, u cilju proslave Sedmice informatičke edukacije. Da li mora da se održi u određeno vrijeme? Ne. Možete organizovati Sat, ili više njih, bilo kada tokom cijele ove sedmice.

Zašto informatička nauka?

Svaki učenik treba imati umogućnost da izučava informatiku. Ona pomaže razvijanje vještina rješavanja problema, logike i kreativnosti. Ako započnu dovoljno rano, učenici će imati osnovu za uspjeh u bilo kojem zanimanju 21. vijeka. Više o ovoj temi možete pronaći na www.code.org.

Kako možete učestvovati u Času kodiranja?

Prijavite se za događaj na stranici Sat kodiranja koristeći link: http://satkodiranja.ba/prijavi-se/.
U slučaju da imate poteškoća pri registraciji, javite se SMART  Resursnom centru CPCD, mi ćemo to rado učiniti za Vas.
Nakon što ste se prijavili kao domaćin održavanja Sata kodiranja, možete krenuti sa planiranjem organizacije Sata kodiranja u školi ili u organizaciji u kojoj radite.

Prijave možete izvršiti i na stranici www.hourofcode.com/de/hr i popunite polja u donjem dijelu gdje piše Pridružite nam se.

Ko stoji iza Časa kodiranja?

Sat kodiranja organizuje neprofitna organizacija Code.org, koja se bavi promoviranjem učešća što većeg broja mladih u informatičkoj nauci u školama, ali i ostalog stanovništva. Naročita pažnja se poklanja učešću žena i drugih manjina. Snažna koalicija partnera se okupila oko ove akcije, uključujući firme kao što su Microsoft, Amazon, Apple

Ne znate ništa o kodiranju. Možete li ipak biti organizatori Časa?

Naravno da možete. Sat kodiranja je samostalna aktivnost. Sve što Vi trebate uraditi jeste pogledati i isprobati tutorijale, izabrati koji Vam se sviđa, i odabrati vrijeme i mjesto za Sat kodiranja. Sve ostalo je pripremljeno.
Na raspolaganju su opcije za svaki uzrast i svaki nivo znanja, od vrtića, pa naviše.

Koje aktivnosti mogu raditi sa srednjoškolcima?

Naš novi Star Wars i Minecraft tutorijal odlični su za srednjoškolce, naročito Star Wars JavaScript verzije i razina sa slobodnom igrom na oba tutorijala. Također, preporučamo da za početak isprobate i jedan od početničkih tutorijala na code.org/learn, kao što su Angry Birds tutorijal ili tutorijal Annom i Elsom. Srednjoškolac bi trebao biti u mogućnosti završiti jedan od ovih tutorijala u 30 minuta i tada pokušati naprednije tutorijale u JavaScript-u, poput Khan Academy ili CodeHS.

Kako prebrojavate Čas kodiranja?

Sistem praćenja Časa Koda ne mjeri korištenje tačno. Pri praćenju sudjelovanja u Času Koda ne brojimo jedinstvene ID učenika savršeno, pogotovo stoga što ne zahtijevamo ni prijavu niti registraciju. Posljedično, u isti mah sudionike pre-brojavamo i pod-brojavamo. Pročitajte sve detalje ovdje.

Zašto ne vidim svoju tačku na karti?

Jako nam je žao što ne vidite Vaš događaj na karti Časa Koda. Zbog desetina hiljada organizatora koji se prijavljuju, karta sažima podatke i prikazuje jednu točku za nekoliko događaja. Klikom na broj iznad karte ćete biti usmjereni na popis svih događaja prema državi i moći ćete pronaći sve događaja navedene ondje. Dodatno, s obzirom na hiljade ljudi koji se prijavljuju za Čas Koda, popis karata i događaj obično zahtijevaju 48 sati za obnavljanje. Provjerite opet za nekoliko dana!

Komentari su zatvoreni.