Projekat digitalStudent

digitalStudent je takmičenje učenika srednjih škola na području Tuzlanskog kantona iz opće informatike. Cilj takmičenja je motivisati učenika za korisnom primjenom informacionih tehnologija u praksi koristeći znanje stečeno u formalnom i neformalnom obrazovanju. Takmičenje se održava u sklopu projekta Evropske sedmice programiranja.

ŠKOLSKA TAKMIČENJA

Prijave na takmičenja se vrše putem obrasca koji će biti proslijeđen srednjim školama.

Za realizaciju školskih takmičenja je zadužen aktiv nastavnika informatike svake škole. Aktiv nastavnika informatike predlaže koordinatora takmičenja a imenuje ga direktor škole.

Aktiv nastavnika informatike može iz svakog razreda izabrati određeni broj učenika da učestvuju na školskom takmičenju.

U slučaju većeg broja zainteresiranih, predmetni nastavnici mogu prije školskog takmičenja održati i razredna takmičenja, a potom najbolje učenike iz svakog razreda izabrati za školsko takmičenje.

Učenici srednjih škola će imati priliku da svoje znanje testiraju na školskom takmičenju na osnovu testa koji će biti jedinstven za sve srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Takmičenje može biti u formi testa na papiru ili elektronsko pod nadzorom predmetnog profesora u vašoj školi. Prijaviti se mogu svi zainteresirani kod svog predmetnog profesora.

Tri najbolja takmičara na školskom takmičenju će učestvovati na kantonalnom takmičenju koje će se održati u Tuzli. Učenici će imati priliku da poslušaju interesantna predavanja predstavnika vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini.

Na samom takmičenju učenici će imati priliku da odgovaraju na pitanja iz različitih oblasti IKT. Pitanja mogu biti tipa, zaokruži jedan ili više ponuđenih odgovora, popuni prazno polje i sl.

Školsko takmičenje je planirano u utorak 18.oktobra 2022 u 12:15 u organizaciji aktiva nastavnika informatike.Takmičenje traje 30 minuta. Zadatke za školsko takmičenje formira organizator projekta digitalStudent.

KANTONALNO TAKMIČENJE

Kantonalno takmičenje će se održati u subotu 22.oktobra 2022 u KŠC “Sv. Franjo” Tuzla. Na kantonalnom takmičenju učestvuju po tri najbolja predstavnika iz svake škole koja je prijavljena u projekat digitalStudent.

U finalno takmičenje se plasira 5 najboljih učesnika. Prije održavanja finalnog takmičenja pet najboljih učesnika polažu međunarodno priznat ICDL certifikat o informatičkoj pismenosti. Nakon polaganja za ICDL certifikat slijedi finalno takmičenje u kojem prva tri mjesta osvajaju i novčane nagrade.

Više informacija na stranici https://digitalstudent.upinitk.ba

Komentari su zatvoreni.