Na području Tuzlanskog kantona obilježen svjetski dan “Djevojke u IKT 2018”

Međunarodni dan djevojaka u informaciono – komunikacionim tehnologijama obilježava se četvrti dan, četverte sedmice u četvrtom mjesecu svake godine. Obilježavanje „ Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u“ (eng.International Girls in ICT Day) potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta.

Udruženje UPINITK je ovaj program propratilo na području Tuzlanskog kantona. Ovom jedinstvenom akcijom želi se podići svijest o značaju uključivanja djevojaka u područje informacionih – komunikacionih tehnologija i promovisanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT.

Ove godine, cilj je uključiti što veći broj djevojaka iz cijele BiH, predstavljajući im primjere uspješnih žena u IKT industriji.

Na području Tuzlanskog kantona je veliki broj škola propratio ove aktivnosti. Ovdje su postavljene one škole koje su svoj događaj zabilježile fotoaparatom i ustupile na prikaz.

Ovaj događaj je zabilježen u JU MS elektrotehnička škola u Tuzli gdje ih je posjetila ekipa RTV TK i evo šta je zabilježila. Pogledati ovdje.

Aktivnosti ostalih škola pogledajte ispod.

JU OŠ “Rapatnica”


Već treću godinu za redom Srebrenik je jedan od vodećih gradova u Bosni i Hercegovini i okruženju u kojem se posvećuje posebna pažnja Danu djevojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama.
Ovaj dan se obilježava posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu, a ove godine je to bio 26. april. Tim povodom OŠ „Rapatnica“ je pružila podršku Aktivu nastavnika informatike i tehničke kulture općine Srebrenik, te je taj značajan događaj obilježen u prostorijama naše škole. Obilježavanju su, osim nastavnika prisustvovale i djevojčice iz svih osam osnovnih škola općine Srebrenik.
Program je realizovan kroz dvije sesije okruglog stola i dvije radionice.
U prvom dijelu okruglog stola podnesen je referat i prezentovane su prezentacije od strane djevojčica Muhedinović Amine i Kešetović Anite iz OŠ „Rapatnica“, te Mutapčić Almire i Ibračević Amire iz OŠ „Sladna“. Nakon toga je vođen vrlo konstruktivan dijalog između prisutnih aktera.
Prvu radionicu vezanu za programiranje mBot robota vodili su, mr.sc. Nedim Delić, prof. i Muhamed Pjević, prof. U uokviru druge radionice djevojčice su prezentovale praktične vještine rada na računarima. Između ostalog djevojčice su imale priliku i da koriste Pametnu tablu.
Dogđaj je posebno obogatila i akademska umjetnica, Amina Šećić, koja je prisutne upoznala sa mogućnostima grafičke ploče i aplikacijama vezanim za grafički dizajn.
Na samom kraju usvojeni su određeni zaključci i svim učesnicima dodijeljeni certifikati.

JU OŠ “Puračić”


Na području općine Lukavac, “Međunarodni dan djevajaka u IKT” je obilježen u OŠ “Puračić” u organizaciji profesorice informatike Adevije Mujkić.

Slike možete pogledati ovdje

JU OŠ “Grivice”


Medjunarodni dan djevojčica u  IKT obilježen je i u OŠ “GRIVICE” BANOVIćI.

Tom prilikom direktorica Jusić Elvira je naglasila značaj IKT kao i veće učešće djevojčica u IKT. Ovaj značajni događaj obilježen je kroz radionice:

– programiranje mBot robota vodili su : mr.Zumreta Saletović i djevojčice Terzić Ilda i Bećarević Samra.

– video produkcija: mr. Zumreta Saletović i djevojčice Šehic Lejla (S), Šehic Lejla,Handalić Ejna, Saletović Maida, Berbić A. i Huseinbašić E.

JU OŠ “Đurđevik”


Dana 19.04.2018. godine u JU.OŠ.”ĐURĐEVIK” u Đurđeviku održana je radionica ICT GIRLS uz prisustvo nastavnice Butković Mirzete.

JU MS elektrotehnička škola Tuzla


26.4.2018 u Elektrotehničkoj školi Tuzla, po priv puta, obilježen je dan “Girls in ICT”.

Odlučili smo se da organizujemo susret djevojaka iz naše škole i maturantica iz nekoliko tuzlanskih osnovnih škola, sa uspješnim ženama koje se bave ICT tehnologijama.

Susret je koncipiran kao neformalno druženje, u kome smo naše gošće zamolili da podijele sa učenicama informacije o poslu koji rade, svojoj karijeri, profesionalnom razvoju i putu koje su prošle da bi postale to što jesu, te da ih inspirišu da i one odaberu za svoju profesiju ICT struku. Također, željeli smo uspostaviti kontakt naše škole, univerziteta, ICT kompanija i institucija, te „premostiti“ barijeru između formalnog obrazovanja kakve nude škole i „stvarnim svijetom“ za koje se djevojke obrazuju.

Skupu su prisustvovale uspješne poslovne žene – profesionalci u ICT sektoru iz USA, Austrije, Njemačke, Sarajeva i Tuzle. Najprije se putem Skype-a iz Sjedinjenih američkih država, Atlanta uključila Amela Mahmudspahić Hadžić, menadžerica IT sektora u američkoj firmi Huber Engineered Materials i prisutnima ispričala svoja iskustva na putu koji je, nakon završenog Filozofskog fakulteta doveo do IT sektora i svjetskog uspjeha. Potom se skupu obratila Dejna Begrtašagić, direktor sektora za upravljanje informacijskim tehnologijama i Sektora za platne sisteme i podršku poslovanju u NLB banci, koja je djevojkama govorila o tome kolika je u tom sektoru potreba za iskusnim IT profesionalcima. Samra Mujačić, profesor na Fakultetu elektrotehnike Tuzla obratila se skupu sa rječima ohrabrenja  kada je u pitanju karijera u akademskoj zajednici i mogućnostima akademskog napredovanja u IT sektoru. Jasmina Numanović Stjepanović iz firme DKR Tuzla upoznala je prisutne sa djelatnostima firme iz koje dolazi, te ponudila podršku njene firme u svim aktivnostima u školi kao i poslovnu saradnju. Posebnu čast učinila nam je gospođe Snježana Vidović koja je došla na naš skup iz Oracle Sarajevo. Gospođa Vidović, izuzetno uspješan profesionalac, govorila je prisutnima o svojim poslovnim aktivnostima koje obuhvataju regiju od Saudijske Arabije, preko Grčke do Austrije, u kojima implementira Oracle rješenja, što je za djevojke bila prilika da čuju priču o zaista uspješnoj svjetskoj karijeri žene u IT sektoru.Valentina Ivanović, iz firme ABC Software Development Tuzla, govorila je o tome kako je samostalno pokrenula IT business, te, kao mlada poduzetnica, postigla uspjeh, podstičući djevojke da i same hrabro krenu u svijet poduzetništva. Vesna Glavaš Hrustić, rukovodilac prodaje i marketinga u firmi Leftor Tuzla, govorila je o aktivnostima ove firme, a zatim ustupila riječ Danijeli Kraljević  koja je u firmi Leftor senior developet. Danijela je govorila o tome kako, kao mlad developer sa diplomom bachelora primijenjene matematike, uspješno radi na razvoju softvera za ovu firmu. Potom se skupu se obratila Šećerbegović Alma, asistentica na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, koja smatra da se mladim djevojkama trebaju približiti informacione tehnologije puno ranije, nego što je ona imala priliku, te da podržava ovakve skupove u potpunosti. Moderator skupa je prenio pozdrave i riječi podrške skupu od Jasne Junuzović, projekt manađera u firmi MedAustrion iz Austrije, kao i Ramone Berinde, senior developera u firmi ITM Njemačka, Pforzheim, koje, uprkos planiranom direktom uključenju, zbog problema sa konekcijim odnosno vanrednih okolnosti, nisu mogle direktno da se uključe.

Skupu je prisustvovala i gospođa Mersija Jahić iz Ministarstva obrazovanja TK, koja se također obratila skupu i  dala punu podršku. Posebno smo zahvalni gospođi Jahić koja našoj školi daje punu podršku u svim aktivnostima koje organizujemo.

Nakon obraćanja naših gošći, pristune učenice imale su priliku da slobodno postavljaju pitanja našim gošćama. Nakon početne nesigurnosti u postavljanju pitanja, naše gošće su samoinicijativno uspostavile direktnu komunikaciju sa djevojkama, te se do kraja skupa konverzacija obavljala u više manjih grupa koje su se spontano formirale. Uz kolače koje su obezbijedile naše djevojke i profesorice naše škole, kafu i sok, susret se nastavio u veoma ugodnoj atmosferi u kome su direktno komunicirale naše gošće i učenice, što i jeste bio cilj ovog druženja.

Vjerujemo da je susret  devojaka i žena koje su uspješne u ICT oblasti od neprocenjivog značaja za budućnost naših učenica, posebno maturantica, koje uskoro treba da donesu jednu od najvažnijih odluka u svom životu – kuda poslije srednje, odnosno osnovne škole?

Sve prisutne gošće su dale apsoultnu podršku ovom skupu, ponudile dalju saradnju, iznijele čitav niz prijedloga kako bi ta saradnja mogla izgledati, te se stavile na raspolaganje za buduće skupove ovog tipa.

U isto vrijeme, u Sarajevu u bile Delić Elvira i Bujljubašić Dženita, učenice 1. razreda, kao i učenice Bešlagić Mirha, Hidanović Eldina i Mešanović Maida, učenice 2. razreda kao i  Zahirović Jasmina, učenica 3. razreda. Ove djevojke su prijavile svoje projektne ideje na takmičenje #TehnoMašta: Djevojke osmišljavaju online aplikacije, te su, kao pobjednički timovi, pozvane od organizatora takmičenja na jednodnevni event u Sarajevu.

Zahvaljujemo se RTV TK koji je pružio punu podršku našem skupu. Najprije su u jutarnjem programu ove medijske kuće gostovale profesorica Selma Krajinović i učenica Erna Salčinović, govoreći o aktuelnom stanju u ICT sektoru, ulozi i uspjesima žena u toj oblasti. Predrasude o tome da je IT „men’s world“, te da je Elektrotehnička škola „muška škola“ bile su teme kojima se posvetio najveći dio vremena, kako bi se osvjestila javnost o tome da to nije tako, a djevojke pozvale da biraju za svoj životni poziv IT. Ovo je bila i poruka sa samog skupa u našoj školi, kojeg je novinarska ekipa RTV također ispratila te emitovala prilog u Dnevniku 2.

Zahvaljujemo se i RTV slon medijskoj kući koja je također ugostila našu profesoricu Slađanu Pejić  i učenicu Ernu Salčinović, koje su govorile o događanjima u našoj školi, kao i o ženama u IT sektoru.

JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla


JU Gimnazija “Meša Selimović”  je učestvovala u obilježavanju ovog događaja u kabinetu 74 sa početkom u 12 : 45 do 13 : 25, gdje je su promotori Dana djevojaka u informaciono – komunikacionim tehnologijama u Gimnaziji „Meša Selimović“ Tuzla bile učenica Azra Šišić učesnica školskog i kantonalnog takmičenja iz informatike (C++), Nura Efendić i Amina Mustafić učenice IIf razreda matematičko – informatičke gimnazije.

Radionici su prisustvovale učenice naše škole.

U organizaciji ovog događaja učestvovale su učenice Ib i Ic razreda opće gimnazije i profesori Aktiva informatike:

Učenice:
• Amina Kabil
• Elma Mešić
• Dina Suljagić
• Ena Redžić
• Amra Ljubunčić

Aktiv informatike:
• Muhidin Fočić, prof.
• Fuad Harčin, prof.
• Mirela Šehović, prof.

Čestitamo učenicama i profesorima na uspješno realiziranoj edukaciji i radionici.

JU MSŠ Gradačac


Dana 26.04.2018.godine u JU MSŠ „Hasan Kikić“ obilježen je Dan djevojaka U IKT-u u sklopu časa Informatike, kod razreda gdje preovladavaju djevojke.

Profesorica Amela Šakić je čas održala kod krojačica I5, gdje je učenicama pokazan značaj i uloga djevojaka u IKT-u. S obzirom da je to stručno odjeljenje, učenice su se oduševile činjenicom da su prvi programeri bile žene. Nakon izlaganja o značaju i ulozi djevojaka u Informacionim tehnologijama, učenice su imale zadatak da odrade jednu vježbu nakon čega su dobile i ocjene.

Profesorica Sarajlić Nazifa je održala časove u odjeljenjima I11 (medicinski tehničari) i I10 (ekonomski tehničari). Učenice/ci  su u parovima obradili temu „Značaj i uloga djevojaka u IKT-u kroz povijest“. Nakon toga je svaki par učenica/ka prezentirao svoj dio, upoznavši nas sa biografijom i ulogom poznatih programerki. Učenicama/cima je bilo zanimljivo da o poznatim programerkama saznaju jedni od drugih. Nakon održanog časa u odjeljenju I10, pano sa podacima o obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka je izložen u holu škole, kako bi se i ostali učenici upoznali sa značajem i ulogom poznatih programerki, kroz povijest. Na panou su izloženi podaci i o uspješnoj programerki s naših prostora Ameli Sadagić, koja živi i radi u SAD.

Srednje škole općine Gračanica


U četvrtak, 26.4.2018. učenice OŠ “Hasan Kikić” , JU Gimnazija “Dr. Mustafa Kamarić” i JU MSŠ Gračanica su obilježile međunarodni dan Girls In ICT. U prepunoj multimedijalnoj sali, prisutne je pozdravio i upoznao sa događajem Nedžad Husičić, prof.informatike. Nakon toga profesorica informatike Nedreta Redžić je prigodnom prezentacijom, učenicama dočarala značaj žena u IKT sektoru kao i motivacionu poruku da se usmjere u tom smjeru.

Učenica koja je na kantonalnom takmičenju iz programiranja CNC mašina osvojila 1.mjesto, Iljazović Senija, takođe je prenijela poruku učenicama da se ne plaše upustiti u ovaj popularni sektor te da uz istinsku volju i trud ulaze u područje koje nudi raznovrsnu djelatnost.

U međuvremenu dok se čekao link sa djevojkama iz poznate BH kompanije koja se bavi programiranjem, Mistral Sarajevo, prof.Husičić je upoznao djevojke sa djelatnostima u IKT sektoru kao i značaju ovih aktivnosti u društvu.

Na kraju je uspostavljen video link sa programerkama Selmom i Elmom iz kompanije Mistral koje su prisutne upoznale sa vrstom i obimom posla kojim se bave kao i njihovom putu do programera.

Na ovaj način smo učenicima uspjeli jednim dijelom dočarati značaj IKT sektora i motivirati ih da se upuste u ovu djelatnost.

Komentari su zatvoreni.