Obilježili smo CodeWeek 2020

U okviru obilježavanja Evropske sedmice programiranja CodeWeek i inicijative Meet and Code, koja se na području TK održavala u periodu od 8.10. – 2.11.2020., Udruženje profesora i nastavnika informatike u TK je iniciralo i realizovalo dva izazova: coDEfault league – individualno takmičenje učenika srednjih škola u rješavanju problema korištenjem programskih jezika i coDEfault teams – timsko takmičenje učenika srednjih škola u poznavanju osnova tehnika programiranja

Događaju su se realizovali tokom mjeseca oktobra 2020. kroz jedno probno takmičenje (subota 10.10.2020.) i tri kvalifikacijska kola (17.10., 24.10. i 31.10. 2020). Sva takmičenja su se odvijala online poštujući epidemiološke mjere i uz saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Na završnoj online konferenciji Meet and Code TK 2020 koja je održana u četvrtak 5.11.2020. prezentirane su zahvalnice i nagrade najboljim učenicima i timovima. Na online konferenciji prisutnim su se obratili: Ermina Halilagić – Program Officer u projektu TechSoup Balkans pri agenciji Mašta d.o.o, Sarajevo, Katarina Anđelković – Program Coordinator pro fondaciji Petlja, Beograd, Azur Đonlagić – student na Jagelanski univerzitetu u Krakovu, Dino Isanović – edukator u projektu PyTeacher.

Prezentirane su zahvalnice svim učesnicima događaja, te mentorima učenika takmičara. Također prezentirane su i prethodno uručene nagrade najboljim takmičarima. Najbolje rezultate su postigli:

U izazovu coDEfault league:

1. mjesto – Adnan Maleškić, JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” Gračanica
2. mjesto – Emre Arapčić Üvak, JU MS elektrotehnička škola Tuzla
3. mjesto – Elmir Kujraković, JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac

Najboljim učesnicima, UPINITK je uručio prigodne nagrade.

U izazovu coDEfault teams:

1. mjesto – “ETŠ team” (Merisa Mustajbašić, Emre Arapčić Uvak, Muhamed Alajbegović) JU MS elektrotehnička škola Tuzla
2. mjesto –”Matrix” (Adnan Maleškić, Bakir Devedžić, Hasib Omerović) JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” Gračanica
3. mjesto – “Recall” (Eldar Buzadžić, Kerim Dautović, Bakir Bukvić) JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” Gračanica

Nagrade za timsko takmičenje je obezbijedila kompanija Genelec d.o.o Tuzla.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i sponzorima događaja agenciji Mašta i kompaniji Genelec d.o.o Tuzla

Komentari su zatvoreni.