Na području Tuzlanskog kantona obilježena evropska sedmica programiranja

Mjesec  oktobar je naročito  prepoznatljiv u polju obrazovanja. Godinama poznat i kao mjesec knjige u posljednje vrijeme važi i za mjesec promocije i primjene programiranja na rješavanje određenih problema putem novih digitalnih tehnologija.

Na području Tuzlanskog kantona evropska sedmica programiranja se obilježava od 2018. Godine i uvijek u mjesecu oktobru. Ove godine učenici su pod nadzorom i uputama svojih mentora imali priliku da se upoznaju sa čarima programiranja micro:bit i arduino uređaja, razvijaju logičko mišljenje kroz blokovsko programiranje, programiraju u različitim okruženjima, razvijaju web stranice . Pored toga imaju priliku da igraju unplugged (bez struje)  igrice koje pomažu učenicima da razviju logiku rješavanja problema.

Svi gore navedeni događaji su realizovani u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona u periodu od 09. – 24. oktobra 2021. uz saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke TK i Pedagoškog zavoda Tuzla. Neke od škola su sa nama podijelile informacije o aktivnostima povodom obilježavanja ovog događaja te ih ovom prilikom prezentiramo u biltenu koji možete preuzeti klikom na link Bilten Meet and Code TK 2021.

Komentari su zatvoreni.