Održano V kantonalno takmičenje iz informatike

U utorak 14.maja 2024., Richmond Park International School Tuzla je bila domaćin V kantonalnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona.

Takmičenje je organizovao Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem profesora i nastavnika informatike TK i sa školom domaćinom Richmond Park International School Tuzla.

Na takmičenje je pozvano 30 učenika iz 23 osnovne škole sa područja tK. Odazvalo su se 24 učenika iz 19 osnovnih škola, dok ostali nisu mogli prisustvovati zbog unaprijed organizovanih stručih posjeta.

Na ceremoniji otvaranja, prisutnim učesnicima su se obratili, ispred Udruženja profesora i nastavnika informatike TK Nedžad Husičić, škole domaćina takmičenja, direktor Sadmir Delić, a ispred Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Josip Vojnić, koji je i otvorio V kantonalno takmičenje iz informatike.

Učenici su imali priliku da riješe 5 zadataka u vremenu od 180 minuta, koristeći platformu arena.petlja.org koja je automatski ocjenjivala i rangirala takmičare po osnovu tačnih testnih primjera i penala.

Tokom trajanja takmičenja, mentori učenika su imali priliku da poslušaju prezentaciju na temu “Umjetna inteligencija iz perspective učenika”, koje su zajedno sa učenicima  pripremile profesorice engleskog jezika Alma Bećirović i Aldina Pašić.

Za sve učesnike takmičenja, škola domaćin je pripremila hranu i osvježenje.

Na kraju takmičenja su predstavljeni preliminarni rezultati, te nakon procesa žalbi proglašeni su najbolji koji će naš kanton predstaviti na BHOI za juniore, odnosno državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola.

1.mjesto  Faruk Kunić, JU OŠ “Sjenjak” Tuzla, mentor: Zlatan Mehikić, prof.

2.mjesto, Ajdin Hodžić, JU OŠ “Hasan Kikić” Gradačac, mentor: Dino Isanović, prof.

3.mjesto, Arman Husić, JU Prva osnovna škola Srebrenik, mentorica: Emina Mudrov, prof.

Zahvaljujemo se svim učenicima i njihovim mentorima na učešću a najboljim želimo puno uspjeha na Državnom takmičenju iz informatike.

Bilten sa V kantonalnog takmičenja iz informatike možete preuzeti na linku Bilten sa V kantonalnog takmičenja iz informatike za učenike osnovnih škola, Tuzla 2024

Komentari su zatvoreni.