Dabar informatičar 2019

Spremamo se za novi izazov sada !

Već sada možete registrovati svoju školu i učenika za Dabar Informatičar 2018, koji će se održati od  5 do 16 novembra/studenog 2018.

Zahvaljujemo se na Vašem interesu za Dabar Informatičar izazov! Pripremamo ovu novu godinu sa još boljim i izazovnijim sadržajem, još boljim zadacima !

Ne zaboravite, ne morate biti ekspert za programiranje kako bi pružili svojim učenicima priliku da se zabave, nauče i pokažu svoje talente!

O Dabar Informatičar izazovu

Dabar Informatičar uvodi učenike svih uzrasta, od 8 do 18 godine, u kompjutaciono razmišljanje i osnovne koncepte Računarskih nauka. Učenicima je omogućeno da online tokom 45 minuta rješavaju interaktivne zadatke i zanimljive zadatke. Svaki zadatak na svoj način predstavlja jedan osnovni koncept Informatike.

Svaki od zadataka, obično su vrlo kratki i sadržajni, na zanimljiv način izaziva učenika na razmišljanje, ne traži nikakvo prethodno znanje o kompjutacionom razmišljanju ali može otkriti skrivene talente koje svaki učenik posjeduje. Zadaci na poseban način ukuzuju da je komjutaciono razmišljanje sastavni dio osnovnih tehnika rješavanja zadataka u svakodnevnom životu, i podstiče učenika da dalje izučavaju računare i računarske nauke.
Dabar Informatičar (Bebras) je medjunarodni izazov koji obično traje dvije sedmice u novembru/studenom svake godine. Više od 2 miliona učenika iz više od 60 zemalja su učestvovali na izazovu prošle 2017 godine a medju njima i učenici iz Bosne i Hercegovine. Možete planirati održavanje Dabar Informatičar izazova bilo koji dan izmedju 5 i 16 novembra/studenog ove godine.

Fondacija Talentium će organizovati dodatnih šest izazova tokom cijele školske godine za učenike koji su pokazali najbolje rezultate u novembru/studenom. Najbolji učenici na kraju godine će postati pravi programeri.

Ko može uzeti učešće?

  • Svi učenici od drugog razreda osnovne škole pa sve do maturanata u završnim razredima srednjih škola: postoji 6 različitih kategorija koje su dovoljno izazovne za svakoga.
  • Nikakvo prethodno znanje nije potrebno.
  • Želimo da ponudimo sadržaj za sve učenike ne samo one koji su se do sada pokazali najboljima.

Zašto bi Vaši učenici trebali uzeti učešće na Dabar Informatičar izazovu?

  • Ovo je jedan od najboljih uvoda u kompjutaciono razmišljanje i osnovne koncepte Informatike
  • Otkrijmo zajedno skrivene talente: kompjutaciono razmišljanje nije samo za one koji već znaju programirati računare! Kompjutaciono razmišljanje je za sve!
  • Ovo sve je, prije svega, velika zabava i zadovoljstvo! Interaktivni zadaci su kao male igrice ali u isto vrijeme predstavljaju osnovne i najvažnije koncepte na kojima počiva sva Informatika.
  • Nije potrebno planirati nikakvu nastavu vezanu za Dabra.
  • Sve je potpuno besplatno!
  • Svaki učenik-učesnik će imati certifikat o učešću sa svojim imenom i prezimenom i školom iz koje dolazi. Poseban program za one sa najvećim brojem bodovo – cjelogodišnji dodatni program sa šest novih izazova, susreti sa vršnjacima, kampovi i drugo.

Šta je potrebno za učešće?

  • Računar, laptop, ili tablet za svakog učenika. (Mogu se koristiti i telefoni ali veličina ekrana može negativno uticati na konačne rezultate i cjelokupan osjećaj.) 45 minuta.
  • Ne zaboravite da svi učenici ne moraju raditi izazov u isto vrijeme.
  • Različiti razredi mogu raditi izazov u različito vrijeme u različitim danima tokom cijelog perioda od 5 do 16 11. 2018 godine.
  • Učenici čak mogu raditi izazov i od kuće ukoliko imate manjak računara.
  • Pristup Internetu uobičajene brzine

Dobro zvuči! Kako da upišem svoje učenike za učešće na Dabru?

    • Izazov Dabar Informatičar 2018 u BiH će se održati u od ponedjeljka 5. novembra/ studenog do petka 16 novembra/ studenog ove godine. Koordinatori mogu u toku ovih 12 dana u bilo koje vrijeme organizovati takmičenje u grupama prema raspoloživim mjestima u kabinetima informatike u svojim školama, ili, na primjer, tokom redovnih časova informatike.
    • Aktiv nastavnika Informatike u svakoj školi treba odrediti jednog koordinatora u školi koji brine i organizuje izazov za cijelu školu uz pomoć kolega a naročito profesora i nastavnika informatike.
    • Kordinator će u što kraćem roku prijaviti svoju školu i zatražiti pripadajući registracijski dvocifreni/ dvoznamenkasti broj. Koordinator prijavljuje školu na email dabar.informaticar.ba@gmail.com ili registujući se na www.dabar-informaticar.ba
    • Učenici se prijavljuju na jedan od sljedeća dva načina:
      • Koordinator pravi spisak učenika – učesnika iz svoje škole koristeći Excel dokument koji je dostavljen sa ovim uputstvom ili ga preuzeti na www.dabar-informaticar.ba, ili zatražiti na email dabar.informaticar.ba@gmail.com.
      • Učenik se sam prijavljuje na odgovarajućoj online platformi navodeći registracijski kod svoje škole

Krajnji rok za prijavu učenika je 26.10.2018 godine.
Vaši učenici mogu uzeti učešće bilo koji dan od 5. do 16. Novembra/studenog http://izazov.dabar-informaticar.ba. Vidimo se tamo!

Za sva dodatna pitanja ili pomoć koju trebate obratite se na e-mail dabar.informaticar.ba@gmail.com.

Sve najbolje Vam želim,
Haris Gavranović
ispred Fondacije Talentium i Dabar Informatičar tima

Preuzmite poster ovdje
Preuzmite pravila ovdje

Komentari su zatvoreni.