Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta 2021

Dan sigurnijeg interneta je međunarodni dan promovisanja sigurnije i odgovornije upotreba novih informaciono komunikacionih tehnologija kod svih uzrasta a naročito kod djece i omladine.

Ovaj međunarodni događaj se organizuje svake godine, drugog dana u drugoj sedmici mjeseca februara. Ove godine se obilježavao 9.februara.2021. pod sloganom „Zajedno za bolji internet“.

Na području Bosne i Hercegovine, Dan sigurnijeg interneta se organizuje na inicijativu udruženja „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ a u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, udruženja Insafe/INHOPE uz potporu Evropske komisije. Inicijativu podržava Ministarstvo sigurnosti BiH, Regulatorna agencija za komunikaciju BiH, Konzorcij za zaštitu djece  koji uz MFS EMMAUS čine i UNICEF i Save the Children

Na području Tuzlanskog kantona u promociju i obilježavanje ovog događaja u osnovnim i srednjim školama TK se od 2018. uključuje i Udruženje profesora i nastavnika informatike u TK uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK ,Pedagoškog zavoda Tuzla  i Društva pedagoga i psihologa TK.

S obzirom na higijensko- epidemiološke mjere, ovaj događaj je u velikom broju  osnovnih i srednjih školama TK obilježen na skromniji način, bez nekih velikih manifestacija ali uz lijepe i korisne radionice, igre, zabave , nagradne kvizove, prezentacije i slično.

Učenici su imali priliku da se upoznaju sa vrstama nasilja putem informaciono-komunikacionih tehnologija, preventivnim mjerama zaštite učenika od zloupotrebe novih tehnologija, posljedicama cyberbullynga kao i načinima rješavanja problema uzrokovanih  digitalnim nasiljem. Na kraju su imali i priliku da učestvuju u nagradnom kvizu.

Budimo savjesni i odgovorni u korištenju informaciono komunikacionih tehnologija i spriječimo i prijavimo svaki vid zloupotrebe novih tehnologija usmjeren prema djeci i omladini.

Komentari su zatvoreni.