Održano prvo takmičenje iz opće informatike za učenike osnovnih škola TK

U subotu, 18.maja 2024. Richmond Park International School Tuzla je bila domaćin prvom takmičenju učenika osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona iz opće informatike.

Takmičenje je realizovalo Udruženje profesora i nastavnika informatike Tuzlanskog kantona u saradnji sa Richmond Park International School Tuzla na osnovu Odluke Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture Tuzlanskog kantona D–10/1–34–003961–2/23 od 09.04.2024.

Na takmičenju je učestvovalo 57 učenika iz 45 škola sa područja Tuzlanskog kantona. Na ceremoniji otvaranja prisutnim učenicima i nastavnicima su se  obratili Elvira Slomić, predsjednica UPiNiTK, Sadmir Delić, direktor Richmond Park International School Tuzla i na kraju Izet Numanović, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona koji je i otvorio takmičenje. Svečanost je svojim prisustvom uveličao i Ministar za kulturu, sport i mlade TK, gospodin Damir Gazdić.

Takmičenje se realizovalo u dva kruga. U prvom krugu, učenici korištenjem platforme Quizizz  uz neophodno korištenje pametnog telefona odgovarali na 115 pitanja.

Najboljih 20 učenika iz prvog kruga je ostvarilo plasman u naredni krug koji se održao u klasičnom obliku na papiru. Učenici su odgovarali na 40 pitanja različitog tipa:

1.Zaokruži jedan od ponuđenih odgovora (tačan odgovor 2 boda, netačan –1, ne znam 0)

2.Odgovori na pitanje (tačan odgovor 2 boda, netačan –1, ne znam 0)

3.Upari pojmove (svaka tačna pozicija po 1 bod)

4.Napravi poredak (svaka tačna pozicija 1 bod)

Najuspješniji učenici su bili oni čiji je ukupan zbir bodova prvog i drugog kruga bio najveći, a to su:

1.mjesto   Harun Poljić,  JU OŠ „Hasan Kikić“ Gradačac, mentor: Dino Isanović, prof.

2.mjesto  Armin Bijedić, JU OŠ „Jala“ Tuzla, mentor: Nurko Salihović, prof.

3.Mjesto  Dani Djedović, JU Druga OŠ Gračanica, mentorica: Maida Djedović, prof.

Zahvaljujemo se svim učenicima i njihovim mentorima na učešću u ovom takmičenju a čestitamo najuspješnijim učenicima  i njihovim mentorima na odličnim rezultatima.

Bilten sa takmičenje možete preuzeti na linku BiltenIKTos

Predsjednica UPiNITK
Elvira Slomić, prof.

Komentari su zatvoreni.